Hey speelvogels! Ben je klaar voor wat buitenspeelplezier? In deze blogpost gaan we het hebben over swin swings: schommels en glijbanen om specifiek te zijn! We begrijpen maar al te goed hoe belangrijk het is om de juiste schommel of glijbaan te kiezen voor jouw buitenspeelplezier. Niemand wil immers vast komen te zitten op een schommel die te klein is of halfweg wegglijden op een glijbaan die te steil is. Geen zorgen, wij staan voor je klaar om je te helpen bij het maken van de perfecte keuze. Dus, spring in je speelschoenen en laten we samen ontdekken welke schommel of glijbaan geschikt is voor jou!

De ideale glijbaan kiezen

Een glijbaan is een fantastische toevoeging voor urenlang buitenspeelplezier. Maar hoe kies je nu de ideale glijbaan? In dit artikel nemen we je mee in de wereld van glijbanen en bespreken we de belangrijkste factoren waar je rekening mee moet houden bij het maken van je keuze.

Lengtes

De lengte van een glijbaan is een belangrijke overweging. Hierbij zijn er een paar dingen om in gedachten te houden:

 • De leeftijd van de kinderen: jongere kinderen hebben meestal meer baat bij kortere glijbanen, terwijl oudere kinderen vaak genieten van langere glijbanen waar ze sneller vanaf kunnen glijden.
 • De beschikbare ruimte: meet de beschikbare ruimte op waar je de glijbaan wilt plaatsen en zorg ervoor dat de glijbaan binnen deze ruimte past.
 • Het niveau van avontuur: sommige kinderen houden van steile en snelle glijbanen, terwijl anderen de voorkeur geven aan een wat rustigere afdaling. Kies een lengte die past bij het avontuurlijke niveau van de kinderen.

Materialen

Glijbanen zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en voordelen:

 • Kunststof: dit is een populaire keuze vanwege de duurzaamheid, eenvoudige schoonmaak en kleurvariaties. Kunststof glijbanen hebben vaak ook extra veiligheidsmaatregelen, zoals antislipoppervlakken.
 • Metaal: glijbanen van metaal zijn stevig en bestand tegen verschillende weersomstandigheden. Ze kunnen echter wel warmer worden in de zon, dus zorg ervoor dat je kinderen niet aan het metaal vast komen te zitten.
 • Hout: houten glijbanen hebben een natuurlijke uitstraling en passen goed in een tuin. Ze vereisen echter meer onderhoud dan glijbanen van kunststof of metaal.

Veiligheidsmaatregelen

Veiligheid staat voorop bij het kiezen van een glijbaan. Let daarom op de volgende punten:

 • Handrails: zorg ervoor dat de glijbaan stevige en goed geplaatste handrails heeft om kinderen te helpen stabiliseren terwijl ze naar beneden glijden.
 • Antislipoppervlak: controleer of de glijbaan is voorzien van een antislipoppervlak om ongelukken door uitglijden te voorkomen.
 • Stabiliteit: kies een glijbaan die stabiel op de grond staat en niet wiebelt tijdens het gebruik.
 • Veiligheidsnormen: controleer of de glijbaan voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en certificeringen.

Vergelijkende tabel

Om het nog overzichtelijker te maken hebben we een vergelijkende tabel samengesteld met de belangrijkste punten om op te letten bij het kiezen van een glijbaan:

FactorenLengtesMaterialenVeiligheidsmaatregelen
Handrails
Antislipopp.
Stabiliteit
Veiligheidsn.

Door deze punten in gedachten te houden, kun je een weloverwogen keuze maken bij het kiezen van de ideale glijbaan voor jouw buitenspeelplezier.

Het enige dat nu nog rest, is om je kinderen te zien genieten terwijl ze van de glijbaan roetsjen!

Waarom veiligheid en duurzaamheid belangrijk zijn

Veiligheid en duurzaamheid zijn cruciale aspecten om rekening mee te houden bij het kiezen van een schommel of glijbaan. Hier volgen enkele redenen waarom deze factoren zo belangrijk zijn:

 • Veiligheid staat voorop: Als het op kinderen aankomt, is veiligheid altijd de hoogste prioriteit. Bij het selecteren van een speeltoestel is het essentieel om ervoor te zorgen dat het voldoet aan de juiste veiligheidsnormen en dat het geschikt is voor de leeftijdsgroep van je kind.
 • Duurzaamheid betekent langdurig plezier: Niemand wil een schommel of glijbaan die na een paar seizoenen versleten is. Door te kiezen voor duurzame materialen en constructies, garandeer je dat je speeltoestel jarenlang meegaat en de tand des tijds doorstaat.

Tips voor een veilige speelomgeving

Een veilige speelomgeving is essentieel voor het welzijn van je kinderen. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat jouw speelruimte zo veilig mogelijk is:

 • Plaatsing van het speeltoestel: Zorg ervoor dat je het speeltoestel op een stevige ondergrond plaatst, bij voorkeur op gras of schokabsorberende oppervlakken zoals rubberen tegels. Vermijd harde ondergronden zoals beton, omdat deze het risico op letsel kunnen vergroten.
 • Controleer regelmatig op schade: Neem de tijd om je speeltoestel regelmatig te inspecteren op eventuele schade, loszittende onderdelen of roest. Repareer of vervang indien nodig.
 • Houd het schoon: Maak het speeltoestel regelmatig schoon om vuil en bacteriën te verwijderen. Dit helpt om de speelomgeving schoon en veilig te houden.

Tips voor duurzaamheid en onderhoud

Het kiezen van een schommel of glijbaan die lang meegaat, gaat hand in hand met goed onderhoud en zorg. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je speeltoestel zijn levensduur maximaliseert:

 • Kies voor duurzame materialen: Bij het kopen van een schommel of glijbaan, let op de gebruikte materialen. Materialen zoals gegalvaniseerd staal, hardhout of UV-bestendig kunststof zijn vaak duurzaam en kunnen de tand des tijds goed doorstaan.
 • Regelmatig onderhoud: Voer regelmatig onderhoud uit aan je speeltoestel. Dit kan het smeren van bewegende onderdelen, bijstellen van schroeven en bouten, en het reinigen van de oppervlakken omvatten.
 • Bescherming tegen weersomstandigheden: Het plaatsen van een beschermhoes over je speeltoestel tijdens slechte weersomstandigheden kan helpen om schade door regen, sneeuw en UV-straling te voorkomen.
 • Bewaar het speelgoed: Verwijder speelgoed en accessoires na het spelen om schade of slijtage te voorkomen. Opgeruimd staat netjes!

Vergelijkingstabel voor veiligheid en duurzaamheid

Een handige manier om de belangrijkste details en voordelen van verschillende speeltoestellen te vergelijken, is door middel van een vergelijkingstabel. Hieronder vind je een voorbeeld van hoe zo’n tabel eruit zou kunnen zien:

SpeeltoestelVeiligheidsnormenMateriaalOnderhoudsinstructies
Schommelmodel AEN71 goedgekeurdGegalvaniseerd staalJaarlijkse coating
Schommelmodel BASTM F1487 goedgekeurdHardhoutDagelijks afvegen met vochtige doek
Glijbaanmodel AISO 8124 goedgekeurdUV-bestendig kunststofMaandelijks reinigen met mild schoonmaakmiddel en water
Glijbaanmodel BFSC-gecertificeerdGerecycled kunststofKwartaalinspectie voor loszittende onderdelen

Door deze informatie te gebruiken, kun je een weloverwogen beslissing nemen en het schommel- of glijbaanmodel kiezen dat aan jouw veiligheids- en duurzaamheidseisen voldoet.

Kortom: ga schommelen en glijden naar ultiem buitenspeelplezier!

Dus, vergeet niet om eerst te kijken naar de beschikbare ruimte en de voorkeuren van je kinderen. Of je nu gaat voor een klassieke schommel of een avontuurlijke glijbaan, zorg ervoor dat je kiest voor kwaliteit en veiligheid. En vergeet niet: buiten spelen is niet alleen leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van kinderen. Dus schommel erop los en glijd in stijl! Speelplezier gegarandeerd!